Tiramisu
- Teljes elkészítési idő35 perc
Hozzávalók
- 9 db szabadtartásból származó vagy bio tojás
- 2 db bio mascarpone
- 4 ek. bio eritrit
- 4 púpozott evőkanál bio rizsliszt
- 2 csipet só
- 2-3 adag lefőzött, kihűtött mikotoxinmentes kávé
- díszítéshez mikotoxinmentes fahéj vagy bio kakaópor
Elkészítés
Válasszunk szét 5 db tojást. A tojásfehérjét egy csipet sóval verjük kemény habbá. Félkemény hab állapotában adjunk hozzá 2 e.k. bio eritritet. Amikor már kemény habbá vertük, adjuk hozzá egyesével az 5 tojássárgáját, majd fokozatosan, alacsony fordulatszámon tartva a habverőt, adjuk hozzá a bio rizslisztet. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a piskótatésztát és 180-200 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
Tipp: Ha nem vagyunk benne biztosak, hogy a piskóta megsült, végezzünk szúráspróbát. Fogjunk egy kést és függőlegesen szúrjuk a tészta közepébe. Ha a késre nem ragad rá tészta, a piskóta megsült. Szedjük le a sütőpapírt és hagyjuk kihűlni a piskótát.
Krém: Válasszuk szét a maradék 4 db tojást. A tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. Félkemény hab állapotában adjunk hozz 2 e.k. bio eritritet. A mascarponet egy másik tálban keverjük ki a tojássárgájával. A tojásfehérjét forgassuk bele a mascarponeba, ügyelve arra, hogy ne törjük össze a habot. A kihűlt piskótát vágjuk félbe (vízszintesen) és ezután tetszőleges alakúra vágjuk fel. Fogjunk egy üvegtálat, tegyünk bele egy réteg piskótát, locsoljuk meg kávéval (ne áztassuk el!) Majd egy réteg krém. Mindaddig folytassuk az előbb ismertetett folyamatot, amíg el nem fogy a krém és a piskóta. A tetejét hintsük meg bio fahéjjal vagy bio kakaóporral. Éjszakára együk a hűtőbe, másnap hűsítő desszertként fogyaszthatjuk.