Mit jelent a Demeter minősítés?

A Demeter a biodinamikusan előállított élelmiszerek védjegye. Ez a legrégebbi biocímke, amely ráadásul a legszigorúbb előírásokkal rendelkezik.

A biodinamikus gazdálkodás hátterében holisztikus (azaz, a teljességre, az egészre törekvő) szemléletmód áll, melynek alapfeltevése, hogy a teljes gazdaság egységes egészet képez.
Dr. Rudolf Steiner filozófus és tudós munkásságán alapul, aki a tudományos gondolkodást a természet szellemének elismerésével egyesítette.

A filozófus elmélete szerint az ipari termelés csökkenti Földünk energiáját, ami csökkenő terméshozamokhoz vezet. Ennek ellensúlyozására az emberiség mesterséges megoldásokat keres: műtrágya, vegyszeres védekezés a kártevők ellen. Mindez a kártevők folyamatos mutációja okán átmeneti, egy-két éves megoldást eredményez, mert az adott vegyszerre a kártevő ellenálló lesz. A gazdálkodók „vegyszerfüggővé” válnak; a termelés mindennapi része az ökoszisztémát pusztító kemikáliák alkalmazása, amelyek bejutnak a talajba, utána termésbe, amit végül mi, emberek fogyasztunk el.
A Rudolf Steiner alapította iskola kiutat keres ebből a diszharmóniából. A bolygón, ahol élünk, minden mindennel összefügg, vagyis a vegyszerek helyett mindenre van „fűben-fában orvosság”.

A Demeter termékek termelése és feldolgozása a természettel összhangban történik, tehát az emberek, állatok, növények és a talaj számára egyaránt megfelelőek a körülmények, és az életerejük ideális módon kibontakozhat. A Demeter gazdák gazdaságukat élő, egyedi organizmusnak tekintik, ahol minden rész támaszkodik a többire. Ennek megfelelően a gazdaságban csak annyi állatot tartanak, amennyit a gazdaságban termelt takarmánnyal el lehet látni, ezen állatok annyi trágyát termelnek, amennyi a talaj termékenységének fenntartásához, a növények termesztéséhez szükséges. A Demeter gazdaságok a növénytermesztésben is saját speciális készítményeket használnak, és a beteg állatok kezelésében is a homeopátiás készítmények használatát preferálják. A feldolgozás során nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a termékek minél több természetes tulajdonságot megtartsanak. A holisztikus szemlélet a feldolgozás során is megmarad. A Demeter címkét viselő termékek megfelelnek a fogyasztók legmagasabb minőségi követelményeinek, védjegye világszerte ismert és elismert.

A Demeter-védjeggyel akkor látható el a termék, amennyiben az összetevők legalább 95%-a ökológiai minősítésű és nem csak az ökológiai gazdálkodás során alkalmazott szigorú szabályrendszernek felelnek meg, hanem ezen felül a Nemzetközi Demeter Termelési és Feldolgozási Irányelvekben megfogalmazott követelményeknek is.