Kókusztúró vagy -ricotta
- Előkészítési idő30 perc
- Teljes elkészítési idő1 óra 30 perc
Hozzávalók
- 8 dl bio kókusztej
- 5 bio tojásfehérje
- 5 evőkanál bio kókuszecet
Elkészítés
Azoknak, akik nem szeretnének tehéntúrót fogyasztani, az interneten sok tipp létezik egyéb növényi alapanyagokból. Jellemzően szójatejet javasolnak, de mi itt a Clean Foodban nem javasoljuk ennek a növénynek a használatát.
Dave Asprey Golyóálló diéta című könyvében ezt olvashatjuk:
„A szójabab sok antitápanyagot tartalmaz. A szójában található fehérje – különösen a génmódosított szójában – rendkívül allergén. Szinte minden szójatermék génmódosított szójából készül (kivéve a bio).”
Így aztán kipróbáltam kókusztejből. A kísérlet azt bizonyította, hogy a kókusztejben nincs elegendő fehérje, ami szükséges ahhoz, hogy túrót készítsünk belőle. Ezért 8 dl kókusztejet összeturmixoltam 5 bio tojásfehérjével, ezt felmelegítettem és 5 evőkanál kókuszecet már el is végezte a dolgát. „Összerántotta” annyira, hogy elkészülhetett a túró. Ekkor már csak egy szűrőbe kellett helyezni egy laza szövésű anyagot (pl. pelenkát), 10 percig kellett csepegtetni, majd a sarkainál összefogtam a pelenkát, fellógattam és egy óra múlva készen volt a túró.
Ha ricottát szeretnénk készíteni, akkor az eljárás ugyanaz, de a kókusztej és tojásfehérje turmixolásánál tegyünk bele egy fél kávéskanál sót és akkor lágyabb állagot kapunk a végén, mint a túró.