Frissen, szárítva, egészben vagy őrölten is használható. Nagyon finom ízt ad húsnak vagy levesnek, de főzelékekhez is, szinte bármilyen ételhez felhasználható. Készíthető belőle tea is, de még jobb egy gyenge húsleves erőteljes babérlevél-ízesítéssel.
Különösen azoknál az ételeknél elengedhetetlen, amelyek enyhén savanykás ízűek. A babérlevelet többször is megfőzhetjük, anélkül, hogy az aromája túlságosan meggyengülne. Mivel a levelek erősen aromásak, ügyeljünk arra, hogy 10-15 percnél ne főzzük tovább az ételbe, ugyanis keserű ízt adhat, savanyúságokhoz se tegyünk 1-2 levélkénél többet. A babérlevél erős illatú, fényes zöld színű.
Minél zöldebb a levelek színe, annál jobb a minőségük. Viszont jó tudni, hogy a babérleveleket nem lehet sokáig tárolni, leszedésük után egy éven belül fel kell használni. Az elöregedett levelek elvesztik illatukat, megbarnulnak, és kesernyésebb lesz az ízük.