Bio MCT olaj C8-C10 100% kókuszból – 500 ml

10.165 Ft

Az „MCT” a közepes láncú trigliceridek (medium chain triglicerid) rövidítése. A trigliceridek a táplálkozás során felvett zsírok legfőbb alkotóelemei. Az MCT gyors és hatékony energiaforrás.

Egységár: 20.330 Ft/l

Készleten

Cikkszám: 21-O-12-0500-OLS-1 Kategóriák: , ,
Leírás

Összetevők: 100 % bio kókuszolajból* készült MCT olaj
* ellenőrzött biogazdálkodásból származik
MCT-olajunk kb. 40% kaprinsavból és kb. 60% kaprilsavból áll. Mindkettő a közepes láncú zsírsavak családjába tartozik, remek energiaforrások.

Mi az MCT olaj?
Az „MCT” a közepes láncú trigliceridek (medium chain triglicerid) rövidítése. A trigliceridek a táplálkozás során felvett zsírok legfőbb alkotóelemei.
A trigliceridek (tri = három; glicerid = speciális kémiai kötésben lévő glicerin* molekula) olyan nagy molekulák, amelyekben egy glicerin molekulához három zsírsav molekula kapcsolódik.
A „közepes láncú” kifejezés a zsír lánc hosszára utal.
A közepes láncú trigliceridek könnyen felszívódnak és a test könnyen energiát tud termelni belőlük, ezért a sejtek egyik fő energiaforrását adják. Az MCT köztudottan tartós energiát biztosít.
A legkiválóbb és legtöbb kívánt hatást adó MCT olajok tiszta kókuszolajból készülnek.

Tápérték információ
Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia 3700 kJ / 900 kcal
Zsír 100 g
ebből telített zsírsavak 99,9 g
Szénhidrát 0 g
ebből cukor 0 g
Fehérje 0 g
0 g
Legjobb tippünk: Tegyen a kávéjába 1 evőkanálnyi mennyiséget, szabadon tartott marhákból származó vajjal (25 gramm) együtt, turmixolja össze, és reggeli italként fogyasztva komoly energiához juthat!

A kiváló minőséget garantálja:
Ölmühle Solling

A termékek mögött igazi emberek, igazi farmok, családi gazdaságok és üzemek vannak. Nézze meg a történetüket.

Megnézem

Sokféle felhasználhatóság
Könnyedén hozzáadható mindenféle italhoz, kávéhoz, turmixhoz és shake-hez. Az MCT olaj továbbá ideális salátaöntetek készítéséhez.

Jellemzője: Nincs íze, szobahőmérsékleten folyékony, így bármilyen étel vagy ital tökéletes kísérője lehet.

Tárolás: Száraz, hűvös és sötét helyen, szorosan lezárt eredeti tartályban tárolandó. Felbontás után a termék hűtőszekrényben vagy szobahőmérsékleten tárolható, de hűtőben tartva megszilárdulhat, és nehezen mozdíthatóvá válhat.

Termékeink természetes anyagokból állnak, amelyekben természetes ingadozások előfordulhatnak. A megadott információk a jellemző átlagértékek.

Az Ölmühle Sollingnál különösen szívügyünknek tekintjük, hogy a kivonás természetes módon, kémiai kezelés vagy más, mesterséges leválasztó szerek nélkül történjen. MCT-olajunkat tisztán mechanikus úton nyerjük ki, hogy a lehető legjobb minőséget kapjuk és hogy megfeleljünk a bio-irányelvek szigorú követelményeinek.

Az Ölmühle Solling GmbH által rendelkezésre bocsátott képek és szövegek kizárólag termékeinkkel összefüggésben (online vagy nyomtatott formában) használhatók fel. Bármilyen változtatás (felépítés, dizájn stb.), egyéb felhasználás vagy nyilvánosságra hozatal (részben vagy egészben) csak az Ölmühle Solling GmbH írásos engedélyével történhet.

Gyakran Feltett Kérdések

Hány féle triglicerid létezik?

SCT – SmallChainTriglicerid – Rövid Láncú Triglicerid (C6)
MCT – MediumChainTriglicerid – Közepes Láncú Triglicerid (C8, C10)
LCT – LongChainTriglicerid – Hosszú Láncú Triglicerid (C12-től felfelé)

triglicerid

Miért jobb az MCT?

Miért jobbak az MCT vagyis a közepes láncú trigliceridek, mint a rövid vagy a hosszú láncú trigliceridek?
Minél hosszabb a lánc, annál hosszabb ideig tart a testnek ezeket a triglicerideket energiává alakítani. Ez azt jelenti, hogy minél rövidebb a lánc, annál jobb, de csak egy pontig.
Az SCT-kkel vagyis a rövid láncúakkal kapcsolatban elég nagy problémák vannak. Hatásuk katasztrofális lehet az emésztésre. Érzékenységtől függően még kis mennyiségű koncentrált SCT elfogyasztása is „katasztrófahelyzethez” vezethet a nadrágban.
Az MCT olajok mások. Ha kis adaggal (1 teáskanál) kezdi és úgy halad a nagyobb adagok felé, az MCT olaj áldásait kapja – mellékhatások nélkül.
Az LCT, a hosszú láncúak az MCT-től eltérő módon hoznak létre energiát, és nem ez a leghatékonyabb módja a test táplálásának.

Forrás: Dave Asprey: Golyóálló diéta

Miért a kókuszból származó C8 és C10 zsírsavakat válasszuk és ne a pálmaolajból származót?

A hidegen sajtolt pálmaolajban sok a többszörösen telítetlen zsír és a benne lévő C12 egy (LPS nevű) béltoxint juttat a májba. A kókuszból származó olaj védi a májat ugyanezzel az anyaggal szemben. A pálmamagolaj, amit a pálma dióterméséből nyernek, kevesebb többszörösen telítetlen zsírt és több MCT-t tartalmaz, mint a pálmaolaj, ezért jobb választás, de a kókuszból származó a tökéletes.

Forrás: Dave Asprey: Golyóálló diéta

„A pálmaolaj egyik fő összetevőjét, a palmitinsavat – C16 (44 %-os arányban van jelen) a WHO krónikus betegségekkel foglalkozó tanulmánya a szív- és érrendszeri betegségek gyakoriságát növelő tényezőként tartja számon.”

Forrás: Kánya-Molnár Eszter biológus (Zala Megyei Hírportál)

Még egy szempont, ami a pálmaolaj ellen szól:
Olajpálma ültetvények létesítése céljából napi 20 hektárnyi esőerdőt tüntetnek el a föld színéről, jelentős mértékben hozzájárulva ezzel a klímaváltozáshoz. A pálmaolajat többek között bioüzemanyag előállítására használják, de keresett alapanyaga sok élelmiszernek (margarin, fagyi, porleves), mosószernek és kozmetikumnak (rúzs, szappan, sampon) is.
A pálmaolaj vagy pálmazsír a Nyugat-Afrikából származó olajpálma (Elaeris guineensis) nevű növény húsos gyümölcshéjából sajtolt növényi zsiradék, a pálmamagolaj pedig ugyanezen növény magjából nyerhető ki.
A pálmaolaj nátriumsójának (sodium palmate) felhasználása nagyon sokrétű. Fő felhasználási területei a kozmetikai ipar, élelmiszeripar, a bioüzemanyag-gyártás és a gyógyszeripar.
A globális pálmaolaj-termelés 90%-át két ország, Indonézia és Malajzia adja. A legnagyobb olajpálma-ültetvények Borneó és Szumátra szigetén találhatóak. 2013-ban világszinten 58,5 millió tonna pálmaolajat termeltek, ami a globális növényi olajtermelésnek a 35%-a. Ezzel a pálmaolaj a legnagyobb mennyiségben termesztett növényi olaj a világon.
Elsősorban azért, mert olcsó, ugyanis az olajpálma egy nagyon produktív (gyorsan termő) növény, ami azt jelenti, hogy egységnyi területen több olajat/zsírt produkál, mint az alternatívái.
Szumátra és Borneó szigetén található a Föld egyik utolsó nagy egybefüggő esőerdeje, amelyet elképesztő ütemben irtanak, hogy helyet csináljanak az intenzív olajpálma ültetvényeknek, súlyosan veszélyeztetve ezzel a fajok ezreit, a kihalás szélére sodorva őket. Az egyik ismert példa az orángután, ami már csak ezeken a területeken található meg, és élőhelye súlyos veszélyben van. De határozottan nem csak az orángutánról van szó, hanem a borneói törpeelefántról, a szumátrai orrszarvúról, a ködfoltos párducról, és még sok ezer más, hasonlóan értékes fajról, amelyek nagyon hamar örökre el fognak tűnni a Föld színéről, ha az erdőirtások tovább folytatódnak.

Forrás: Jane Goodall Intézet

Nem felel meg kókuszolaj az MCT helyett?

Bár az MCT olajok kókuszolajból származnak, az összetételük sokkal tisztább. A C8 és C10 MCT-k ugyanazon olajok magas koncentrációjú változatai, amelyek a kókuszolajnak csak körülbelül 6%-át teszik ki, ezért kap olyan hihetetlen mennyiségű energiát.

Mi az adagolása, és mikor érdemes fogyasztanom?

Naponta 1-3 alkalommal fogyasszon el belőle 1 evőkanállal (15 ml). Célszerű kis mennyiséggel kezdeni, és fokozatosan emelni az adagot. Bármely napszakban fogyaszthatja az MCT olajat, de sokan előszeretettel veszik be reggel, ébredés után, vagy azért, mert komoly mentális energiához jutnak belőle, vagy azért, mert az edzéshez kell nekik ez a szenzációs, tartós energia.

Mire lehet használni?

Sokan vagy a kávéjukba tesznek MCT olajat, vagy a turmixukba. Ez egy viszonylag íztelen és illatmentes olaj, így nem okoz kellemetlen szagokat, ízeket, és szinte minden olyan ételhez használható, ahol általában olívaolajat vagy a kókuszolajat használnak. Főzni azonban nem javaslunk MCT-vel, mivel a nagyon magas hőmérséklet tönkreteheti.

Mire nem használhatom?

Az MCT olajat nem használhatja főzéshez úgy, mint egy olíva- vagy kókuszolajat. Az MCT olaj turmixolható italokhoz, vagy Golyóálló kávéhoz a legjobb.

Ételbe is tehetem?

Igen, ételbe is, és italba is, például turmixba, kávéba is keverhető, salátára is lehet hinteni. Javasolt kis mennyiséggel kezdeni, és fokozatosan emelni az adagot.

Kókuszíze van?

Van egy nagyon kicsi kókuszíze, de gyakorlatilag szagtalan és íztelen.

Lehet-e mellékhatása az MCT olajnak?

Az MCT olaj fogyasztásának egyik legismertebb mellékhatása a hashajtó hatás. Ez nyilvánvalóan nagyon kellemetlen lehet, de ez egyszerűen elkerülhető. Ha még soha nem próbálta az MCT-ket, akkor kezdjen egy kisebb adaggal, és fokozatosan emelje az adagot. Időbe telik, amíg a teste hozzászokik ezeknek a gyorsan ható zsíroknak a lebontásához, de néhány napos szoktatás biztosítja, hogy ne legyenek kellemetlen balesetek.